Szüreti mulatságok a Tisza, Borzsa folyók találkozása vidékén 2009 

Vidékünkre újra jellemző a szőlőtermesztés kultúrája, mivel földrajzi fekvése ezt lehetővé teszi. A finom, zamatos borok nagy népszerűségnek örvendenek nemcsak itthon, hanem határainkon túl is. A benei, nagymuzsalyi hegyek és a Borzsa árterületének lankái jó alapanyagot szolgáltatnak hozzá.

       Több nemzedékre visszatekintő hagyománya van Mezőváriban és környékén is a szüreti mulatságnak.

       Iskolánkban minden évben megrendezésre kerül az esemény, amelynek előzménye alapos előkészítő munka, záró akkordja pedig maga a szüreti bál.

        Ezt a nagyszabású rendezvényt a Borzsa, Tisza menti kistérségben kialakult iskolatársulás (Borzsovai Általános Iskola, Vári II. Rákóczi Ferenc Középiskola, Halábori Általános Iskola, Badalói Általános Iskola) közös rendezvényének tekintjük.

        A szüreti mulatságok egy teljes hét keretén belül zajlanak, amelyre általában október folyamán kerül sor. Az esemény megtervezését és levezetését egy nyolctagú bizottság felügyeli (a bizottság az említett iskolák tanáraiból áll).

 

A heti programtervezet:

  • Hétfő: kiállítás az előre meghirdetett rajzpályázat rajzaiból (az elemi osztályok részére). Téma: Az ősz ajándékai. A rajzok bármit ábrázolhatnak, ami az ősszel kapcsolatos
  • Kedd: Kiállítás a legjobb rajzokból. Témák: Szüret a hegyen, A szüreti munkaeszközök (az általános iskolai osztályok részére).

Megjegyzés: A rajzversenyen mind a négy iskola részt vesz. A kiállítás és a rajzok értékelése helyben történik. A nyertes rajzok megtekinthetők a szüreti bál dísztermében pénteken.

  • Szerda: Összegyűjteni és elhelyezni az iskola múzeumban azokat a régiségnek számító szüretelő eszközöket, amelyeket a tanulók a környező falvakban gyűjtöttek össze. Erre a felkutató munkára hirdetés útján (az iskolák hirdető tábláin) jelentkeztek a tanulók. A résztvevőket a bizottság dicsérő oklevéllel jutalmazta.
  • Csütörtök: Az iskolák tanulói által összegyűjtött szőlők fajták szerinti osztályozása és a bálterem ?lugasára? való elhelyezése (lugast a teremben kifeszített zsinórok jelképezik, amelyekre a szőlőn kívül szőlőágak, virágok, szőlőfürtök kerülnek díszítésül). A rajzversenyek legjobb rajzainak elhelyezése a teremben.

Az enapi és másnapi előkészületek, valamint a szüreti báli események levezetésének joga a 11. osztályos tanulókat illeti.

         Péntek: A faluban bérelt lovas kocsik feldíszítése szőlőágakkal, virágokkal, a lovakon csengős nyakdísz. Kora délután népviseletbe öltözött fiúk és lányok -- csőszök és csőszlányok -- indulnak el a kijelölt útvonalon a lovas kocsikon, hogy közhírré tegyék: Szüreti bál lesz Váriban! Az útvonal egy több kilométeres körút  a következő falvak érintésével: Vári-Halábor-Badaló-Csoma-Gecse-Nagybakta-Nagymuzsaly-Borzsova-Vári. Az említett iskolák tanulói hasonló közlekedési eszközökön csatlakoznak a váriakhoz, s együtt teszik meg a körutat. Menet közben helyi eredetű népdalokat énekelnek:

Mezővári szép helyen van?

Már Váriban kiöntött a kanális?

Hej, halászok, halászok?

Udvarom, udvarom, szép kerek udvarom?

Ősszel érik babám a fekete szőlő?

Érik a szőlő, hajlik a vessző?

Lemegyek a, lemegyek a ?

Tisza partján jegenyefa virágzik?

 

       A lovas kocsis körút kb. négy órát vesz igénybe. Amikor megérkeznek, akkor veszi kezdetét a bál. A bálhoz a zenét a népszerű Bózsár zenekar szolgáltatja. A zenekar női énekese iskolánk ének-zene tanára. A legújabb slágerek mellett Bózsárék szívesen húzzák a talpalávalót a halábori hagyományoknak megfelelően is (halábori mulatós).

 

Az est fénypontja a csősztánc, amelyet a 11. osztály tanulói adnak elő. A tánc a helyi hagyományoknak megfelelően adódik át évről-évre. A jelenlévők az est folyamán megpróbálják lopni a szőlőt. A csőszöknek el kell fogni a tolvajt. Ha ez sikerül, a tolvajnak fizetnie kell, valamilyen feladatot kell teljesítenie.

Például:

  •           Felsorolni, felismerni néhány szőlőfajtát,
  •          elénekelni egy helyi népdalt,
  •          idézni egy őszi versből,
  •          felsorolni a szüreti munkaeszközöket (5db),
  •          felsorolni néhány szőlőművelési munkafolyamatot.

Válaszolni hasonló kérdésekre:

1.       Hogyan helyettesítették régen a szőlődarálót?

2.       Ki készíti a hordókat, kádakat?

3.       Hogy hívják a szőlő őrét?

4.       Milyen színű az izabella?

5.       Mondj egy híres kárpátaljai borvidéket!

6.       Hogy nevezik a friss szőlőlevet?

7.       Megfejteni egy találós kérdést?

Pl. ?Mit csinál a takács? Mit csinál a vadász? Ha a kettőt összeteszed, ami kijön megeheted.?

 

Az est programjához még a következő események tatoznak:

-          szóló néptánc

-          helyi mondókák elmondása

-          helyi balladák éneklése

-          a résztvevő iskolák tánccsoportjainak bemutatkozása

 

Fontos esemény a szüreti tombola. A sorshúzás után a nyereményért teljesíteni kell még apró feladatokat:

-          nóta

-          mondóka

-          tánc

-          találós kérdés

 

Egy szüreti koszorú is árverésre kerül. A koszorút szintén a felelős diákok készítik szőlővesszőből és szőlőből, díszítésként csokoládé is kerül rá. Aki az igazi ?legény? az nem sajnálja a pénzt a koszorúért, amit kedvesének ad.

 

 

A szüreti mulatság megszervezése, lebonyolítása is tanári segédlettel történik. Fontos szempont, hogy minél többet ismerjenek meg a résztvevő tanulók vidékünk szokásaiból (érdemes a résztvevőknek előre készülni), hagyományokból. Célunk, hogy mindez átöröklődjék a következő nemzedékekre.

 

Távolabb élő érdeklődők is benevezhetnek e hagyományőrző programra.

 

 

 

Oldalmenü
Szavazás
Szeretnél-e elutazni Kárpátaljára?
Igen, nagyon szeretnék!
Szeretnék!
Jó lenne egyszer....
Nem is tudom?
Nem vagyok kíváncsi rá!
Diavetítő